SI: Nov zakon s področja športa – v Kanadi

Pred dnevi sem pisal o prepovedi igre z glavo v mladinskem nogometu v Združenih državah Amerike.

Danes je kanadska javna radiotelevizija poročala, da poteka v pokrajini Ontario priprava zakona o zaščiti (predvsem mladih) športnikov po pretresih možganov.

Povod za uvedbo zakona je smrt 17-letne ragbistke Rowan Stringer. Igralka je med tekmo padla v nezavest, iz katere se ni več prebudila. Pred tem v manj kot tednu dni doživela tri pretrese možganov; kljub temu ji nihče ni preprečil igranja ali jo napotil na zdravljenje.

Novi zakon bo določil postopek povratka k vadbi po poškodbi glave. Pri tem se bo naslanjal na mednarodne strokovne smernice, ki so bile določene v Švici.

Smrti na športnih igriščih so bile že zabeležene tudi v Sloveniji: leta 2005 je nogometaš Nedžad Botonjić zaradi srčnega zastoja umrl med treningom. Štiri leta kasneje se je igralec malega nogometa zgrudil po trku z drugim igralcem. Na podlagi sicer skopih informacij se v tem primeru zdi povsem možno, da je igralec umrl zaradi posledic pretresa možganov po trku z glavama. Še en nogometaš je zaradi srčnega zastoja umrl leta 2014.

Kljub nemalo smrtim – resda ne vse posledica pretresa možganov – ni nobena poslanska skupina v Sloveniji pripravila kakršnega koli osnutka spremembe zakona (na primer o športu), ki bi bolj zaščitil posameznike (predvsem otroke in mladino), ki se ukvarjajo s športom. Zakon bi lahko predpisal ravnanje po poškodbah mladih športnikov (predvsem v primeru resnejših poškodb, kot so poškodbe glave). Navsezadnje pa bi bil dober začetek že, če bi se začelo dosledno izvajati obstoječi (sicer precej pomanjkljiv) Zakon o športu, po katerem morajo prireditelji športnih prireditev zagotoviti prvo pomoč. Z izjemo šolskih športnih tekmovanj usposobljenega osebja za takojšnje nudenje prve pomoči na (klubskih) mladinskih tekmovanjih v Sloveniji namreč ni zaznati.

About Simon Ličen

Simon Ličen is a researcher, lecturer and author in sport, media and communication.
This entry was posted in Comment, News and tagged , , . Bookmark the permalink.