Poletni feljton 4: Podnebne spremembe

To je zadnji v seriji štirih poletnih prispevkov, namenjenih kratkemu pregledu nekaterih značilnosti izbranih družbenih problemov. Prvi prispevek je analiziral problem korupcije, drugi problem davkov, tretji pa izbrane probleme v športu. Zadnji del je namenjen podnebnim spremembam.

Sodelovanje pri organizaciji teniškega turnirja Banka Koper Slovenia Open med letoma 2005 in 2010 me je med ostalim spodbudilo k opazovanju cikličnosti vremena.

Prva tri leta je bil turnir, ki se je igral na zunanjih igriščih, na sporedu sredi septembra. Temperaturno je bil prvi konec tedna tekmovanja – ko se v okviru kvalifikacij odigra največ srečanj – običajno še vroč, »poletni,« nato pa sta nekako v začetku naslednjega tedna dež ali naliv občutno shladila ozračje tudi, ko je nato spet posijalo sonce: v Portorož je prišla jesen. To opažanje se je potrdilo v naslednjih letih, ko sem ugotavljal, da jesen na Obali nastopi nekako tri tedne za Ljubljano.

Vremenska fronta, ki je v Portorož leta 2007 pripeljala jesen, je bila v drugih delih Slovenije veliko močnejša; to je bilo leto katastrofalnih poplav v Železnikih (tukaj in tukaj najdemo nekaj posnetkov).

Razmišljanje o cikličnosti temperaturnih nihanj (kar samo po sebi ni nič novega ali presenetljivega; odkril sem letne čase) sem nato razširil na vremenske ujme, ko sem ugotovil, da so poleg »jeseni sredi septembra v Portorožu« postale pravzaprav stalnica tudi takšne ali drugačne vremenske katastrofe oziroma naravne nesreče, vključno z žledom na Notranjskem leta 2014, ujmo leta 2017 in praktično vsakoletne suše ali poplave ponekod po Sloveniji.

Naravne nesreče in t.im. »ekstremno vreme« so torej tudi v Sloveniji postale novo normalno stanje. Sicer ne vedno v isti regiji, a pogosto z uničujočimi posledicami.

Velika večina znanstvenikov, ki proučujejo podnebne spremembe, se strinja, da so te posledica segrevanja ozračja, ki izhaja iz človekove dejavnosti. Ozračje se je namreč začelo nesorazmerno segrevati po industrijski revoluciji v 18. stoletju.

Nekatere posledice segrevanja ozračja so topljenje ledenikov ter ledu na obeh zemeljskih polih, spremembe v vzorcih padavin, višanje gladine morij, razširitev puščavskih območij, vročinski vali, suše, poplave, uničujoči gozdni požari. Posledice teh pojavov so izumiranje nekaterih živalskih vrst, otežen dostop do vode in posledično kmetovanja oziroma pridelave hrane.

Slovenski prispevek k podnebnim spremembam je seveda razmeroma skromen, čeprav smo pred nekaj tedni ugotovili, da Slovenci nadpovprečno obremenjujejo Zemljo in tako prispevajo k t.im. ekološkemu dolgu. Kljub razmeroma majhnemu prispevku pa (tudi) Slovenija in Slovenci občutijo posledice te dejavnosti. Planet je en sam.

Zato sem pred nekaj leti začel razmišljati in predlagati, da naj Slovenija namesto organizacije t.im. vrhunskih srečanj med svetovnimi voditelji raje prevzame vodilno vlogo pri organizaciji vrhunskih srečanj (političnih konferenc, znanstvenih kongresov, seminarjev) na temo podnebnih sprememb.

Podnebne spremembe so s političnega vidika veliko manj sporna, z varnostnega vidika pa veliko manj tvegana tema; nobena teroristična organizacija ne grozi z napadi zaradi organizacije okoljevarstvene konference.

Kljub temu je tema odmevna in gotovo bi morebitni »Ljubljanski podnebni sporazum« zagotovil številne omembe na televizijski mreži CNN ali kjer že koli se želi Slovenija pojavljati in opozarjati nase.

Sama tema je pomembna – ne samo za svet, pač pa tudi za Slovence, ki jim toča lahko uniči pridelek in prihodek ali poškoduje avtomobile in objekte, strele zanetijo požare, padavine zalijejo kleti, (ne več zgolj) stoletne vode rušijo mostove in poškodujejo ceste, morje pa vse pogosteje poplavlja Piran.

Predvsem pa podnebne spremembe ne vplivajo samo na okolje, pač pa povzročajo tudi družbene spremembe. Če se ljudje – več sto tisoč ali celo več milijonov ljudi – trenutno izseljujejo predvsem iz vojnih (begunci) in revnih območij (t.im. ekonomski migranti), bodo posledice podnebnih sprememb – višanje gladine morij, razširitev puščav, poplave, požari, izumiranje živalskih vrst in oteženo kmetovanje – neizogibno povzročile še podnebne migrante.

Tihomorska država Kiribati že kupuje ozemlje drugih držav, da bo lahko po potrebi preselila svojo celotno populacijo.

Obenem pa prihajajo države Sahela (južnega roba Sahare), ki že čutijo posledice podnebnih in ekonomskih sprememb, vse bolj pod vpliv terorističnih organizacij, ki prevzamejo vlogo države, ker je ta odsotna.

Skratka: najdemo lahko številne razloge v prid predlogu, da Slovenija prevzame vodilno vlogo v boju proti podnebnim spremembam. Politike, stranke, župane in odločevalce vabim, da razmislijo o tem predlogu in ga posvojijo. Prepričan sem, da bi se z njim strinjal tudi pokojni predsednik Janez Drnovšek.

Zemljepisna majhnost Slovenije ni zadosten razlog, da država ne bi mogla postati vodilna (moralna) sila na posameznih področjih. Irska je nekajkrat zavzela pionirska načelna stališča na področju človekovih pravic; švicarska moč na področjih bančništva, mednarodne politike in športa je znana; tudi moč Vatikana, najmanjše države na svetu, ni vprašljiva.

Ni razloga, da ne bi na svetovno sceno z bojem proti podnebnim spremembam stopila tudi Slovenija.

Ameriški in ruski predsednik ter teniški igralci iz vseh vetrov bi gotovo bili hvaležni. Prav tako prebivalci vsega sveta.

Posted in Comment, slovensko | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Poletni feljton 3: Odklonskost v športu

To je tretji v seriji štirih prispevkov, namenjenih kratkemu pregledu nekaterih značilnosti izbranih družbenih problemov. Prispevki bodo na tej strani objavljeni enkrat tedensko, ob četrtkih. Prvi prispevek je analiziral problem korupcije, drugi problem davkov, tokrat pa pišemo o izbranih problemih v športu.

Šport se pogosto omenja kot »poseben« segment družbe – ker spodbuja socializacijo, privzgaja pomembne vrednote, uči sprejemanja zmag in porazov, menda celo spodbuja domoljubje oziroma nacionalno identiteto – ob tem pa se pozablja, da iste funkcije pravzaprav izpolnjujejo tudi področja, kot so kultura, mladinske organizacije (npr. taborništvo), nenazadnje šola.

Do sem, nič presenetljivega; skoraj vsi radi smatramo svoje področje delovanja za »nekaj posebnega.« Zaskrbljujoče pa je, da se v imenu te posebnosti spregledajo – namenoma ali pa tudi nenamerno, iz neznanja, ker je naše področje pač »posebno« in mislimo, da se od drugih ne moremo nič naučiti – nekatera vedenja, ki so odklonska, družbeno škodljiva.

Poskusimo povezati nekatere teme, omenjene v prvem in drugem poletnem feljtonu, s športom. Začnimo z davki.

Po podatkih Zavoda za šport RS Planica, ki deluje pod okriljem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, so športne organizacije v Sloveniji leta 2016 prejele približno 90 milijonov evrov javnih sredstev. To je sicer manj od dobrih 140 milijonov evrov, ki so si jih razdelile leta 2013 (razlika v veliki meri izhaja iz javnega sofinanciranja izvedbe evropskega prvenstva v košarki in investicij v infrastrukturo ob tej priložnosti), kljub temu pa je še vedno nemajhna vsota. Sredstva sicer izhajajo iz lokalnih skupnosti oziroma občin (teh je občutno največ), državnih virov (vključno z redistribucijo koncesijskih dajatev od iger na srečo, ki ga izvaja Fundacija za financiranje športnih organizacij) in evropskih sredstev (mimogrede, Slovenija je na letni ravni še vedno neto prejemnica evropskih sredstev).

Športne organizacije – društva, zveze, prireditelji, celo profesionalni klubi – so torej pogosti prejemniki javnih sredstev, plačevanju davkov pa se sami nato velikokrat izogibajo. Pogosti so primeri, ko so trenerji ali napol profesionalni igralci plačani preko izplačila fiktivnih potnih stroškov (ti so do določene mere neobdavčeni) za namišljene službene poti.

Drugod so trenerji plačani iz vadnin, ki jih vadeči ali njihovi starši plačajo brez ustreznega potrdila ali računa. Spomnim se primera, ko so starši otrok neke mladinske ekipe nakazovali mesečne vadnine kar na transakcijski račun trenerja; ta je ob tem zadovoljno razlagal, kako imenitna je njegova domislica, da staršem in klubu prihrani strošek obdavčitve.

Ponekod se posebej ustvarjalni načini izigravanja finančne zakonodaje izvajajo v povezavi s številom gledalcev na športnih prireditvah. Statistiki, sodniki, delegati in celo novinarji to številko pogosto napihnejo – menda zato, da bi se lepše slišalo oziroma bralo. Vendar s tem ponudijo prireditelju možnost prevarati sponzorje, ki se za vrednost pogodbe dogovorijo ob predpostavki navedenega uradnega (a v resnici pretiranega) števila gledalcev. Mnogim se to ne zdi nič hudega, saj gre za denar zasebnikov; ker pa (tudi v športu) denar ne raste na drevesih, se končni strošek prevali na potrošnika. Proizvajalec športne opreme Nike recimo nameni sponzorstvom približno tretjino vseh svojih prihodkov (ne dobička); strošek teh pogodb seveda prevali na kupca, kar je eden od razlogov, zakaj so njihovi izdelki tako dragi.

Pretiravanje s številom gledalcev omogoča večjim prirediteljem tudi pranje denarja: če si tekmo uradno ogleda recimo 1000 ljudi, dejansko pa samo 500, lahko klub (ali pa kateri od njegovih predstavnikov ali sponzorjev) »proda« 500 namišljenih vstopnic, ki na videz pojasnijo izvor sumljivo pridobljenega premoženja.

Po drugi strani je vstopnina na športne prireditve pogosto tudi neobdavčen prihodek, saj nekateri prireditelji ob nakupu vstopnice ne izdajo računa. Sama vstopnica bi morala navesti višino in stopnjo davka na dodano vrednost – ta pa bi moral seveda tudi biti odveden. Če ni, lahko zbrana vstopnina služi kot neuradni »črni fond,« iz katerega se lahko plačujejo ljudje ali storitve.

Te storitve so lahko zakonite ali nezakonite. Primer nezakonitih storitev je podkupovanje (o korupciji smo pisali pred dvema tednoma) oziroma natančneje prirejanje športnih izidov, o čemer smo na tej strani pisali že pred šestimi leti. V nasprotju s prepričanjem številnih športnih navdušencev pa podkupljeni prevaranti pogosto niso sodniki, pač pa športniki sami.

Kot je na primeru svetovnega nogometa razložil akademik in raziskovalni novinar Declan Hill, so najbolj podkupljivi slabo in neredno plačani poklicni športniki proti koncu svoje kariere, ki nastopajo v podpovprečnih klubih. Športni izidi se namreč običajno prirejajo za potrebe športnih stav. Zmaga zadnjeuvrščene ekipe proti prvouvrščeni sicer na stavnicah prinese največji zaslužek (zaradi najvišje kvote na zmago), a je običajno zelo sumljiva. Poleg tega si igralci prvouvrščenih ekip (npr. Maribor in Olimpija v nogometu) praviloma želijo zmage, da si zagotovijo naslov prvaka ali se celo uvrstijo v evropska tekmovanja, zato so težko podkupljivi.

Po drugi strani so igralci v zadnjeuvrščenih ekipah običajno slabše plačani, sploh proti koncu sezone, ko začne denar sponzorjev usihati. Športniki – sploh pa njihove družine – morajo tedaj še vedno jesti, podkupovalci pa so (za razliko od številnih športnih funkcionarjev) zanesljivi in se dogovorov držijo; če obljubijo plačilo v zameno za poraz, ga tudi izvedejo. Ob koncu sezone je tudi veliko tekem, ki so s tekmovalnega vidika nevplivna: ekipa je bodisi že izpadla v nižjo ligo bodisi si je zagotovila obstanek oz. nima več možnosti uvrstitve v evropska tekmovanja. En poraz več se v takšnih razmerah ne zdi problematičen, predvsem pa ni sumljiv: kdo pa se spomni, kdo je bil pred petimi leti sedmi in kdo osmi v državnem prvenstvu. Kvota na pričakovani poraz slabše ekipe je sicer nižja, vendar če stavničar z gotovostjo ve, da se bo določen izid zgodil (ker ga je predhodno kupil), lahko stavi večje vsote. Posebej dovzetni za podkupnine so starejši igralci, ki se bližajo koncu kariere in vedo, da jih Real Madrid ne bo več poklical (za razliko od mladih, ki so običajno ambicioznejši), izobrazbe ali življenjskega načrta, kaj početi po koncu kariere, pa nimajo, zato so veseli dodatnega prihodka.

Akterji podkupljenih športnih tekem torej najpogosteje niso sodniki, kot morda mislijo številni navijači, pač pa športniki sami, predvsem neredno plačani veterani, tudi v Sloveniji. Včasih se pa vendarle zgodi, da celo medijski delavci v Sloveniji izvejo za primer, ko naj bi sodnik potvoril izid srečanja. Novinar (pes čuvaj poštenosti) v elektronskem mediju bi to moral raziskati in, če se obtožbe izkažejo za resnične, o tem posneti prispevek ali oddajo, ne pa – napisati bloga.

Lokalne skupnosti plačajo največji delež javnih sredstev športnim organizacijam, zato bi morale biti na te nepravilnosti najbolj občutljive, saj so relativno najbolj oškodovane. Pa niso – športni klubi so pogosto pomemben vir glasov na lokalnih volitvah – ali pa so jim ta pravila celo odveč. Kako sicer pojasniti, da je Združenje občin Slovenije za svojega predstavnika v Svetu Fundacije za financiranje športnih organizacij imenovala Dejana Zavca – tistega nekdanjega vrhunskega boksarja, ki se je leta 2016 znašel v novinarski raziskavi Panama Papers, ker je prodal samemu sebi (na otoku Angvila, ki je znana davčna oaza) nepremičnino na Ptuju, preden je likvidiral podjetje Boksing.

Davčne in finančne nepravilnosti, goljufanje in prirejanje izidov ter druge oblike odklonskosti se pojavljajo povsod, tudi v športu in tudi v Sloveniji. Delo športnih delavcev, še bolj pa novinarjev, javnih funkcionarjev in politikov bi moralo biti, da kršitve odkrijejo ter preganjajo oziroma o njih poročajo. Argument, da je šport »nekaj posebnega« (in zato zanj obstajajo druga pravila), je napačen in nekoristen.

Ne nasedajte floskulam, kot so to, da je »šport del slovenskega DNK,« ker če pomislite, je ta fraza preprosto nesmiselna. Šport je družbena institucija, medtem ko DNK shranjuje biološke informacije. Predvsem pa ni šport nič več ali manj zapisan v slovenski DNK, kot je zapisan v avstrijskega, avstralskega, ameriškega, argentinskega ali angolskega. Takšne izjave se sicer lepo slišijo, v resnici pa so – neresnične. Vendar zavajajoče.

Posted in Comment, slovensko | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Poletni feljton 2: Problem davkov

To je drugi v seriji štirih prispevkov, namenjenih kratkemu pregledu nekaterih značilnosti izbranih družbenih problemov. Prispevki bodo na tej strani objavljeni enkrat tedensko, ob četrtkih. Prvi prispevek je analiziral problem korupcije, tokrat pa pišemo o namenu in problemih, povezanimi z davki.

Leta 2014 mi je Davčna uprava Republike Slovenije povrnila preveč plačano dohodnino za leto 2013 v višini 805,33 evra. Ker pa pri prvem izračunu niso upoštevali, da sem bil davčni rezident Slovenije samo do 5. avgusta 2013 – ko sem se odselil v Združene države Amerike – in ne vseh 12 mesecev, so kasneje obnovili postopek. Ta se je zaključil tako, da sem moral povrniti 690,88 evra prejetega povračila.

Ker je šlo za obnovo že zaključenega postopka, sem bil pred pričetkom povabljen, da se z obnovo strinjam. In sem se, čeprav sem vedel, da bom zaradi obnove moral povrniti vsaj del prejetega povračila.

Davki so mehanizem, ki neznancem omogoča sodelovanje za skupno dobro. So način prerazporeditve dela prihodkov tistih, ki jih imajo (veliko), do tistih, ki jih imajo manj ali sploh nič.

To ne vključuje le socialnih transferjev – npr. nadomestilo za brezposelnost, otroški dodatek, starševski dopust, invalidska pokojnina in subvencija šolske prehrane – ampak tudi storitve, ki jih zagotavlja država; najpogosteje se spomnimo cest, šol in obrambe (do nedavnega tudi bolnišnic in zdravstvenih domov, ki pa hitro prehajajo v koncesijske in torej zasebne dejavnosti).

V Sloveniji so obdavčitve razmeroma visoke. To je značilno za socialne oziroma »velike« (in socialistične) države: v Evropi imata Španija in Švedska nekoliko višjo, Švica pa občutno nižjo obdavčitev kot Slovenija. V zameno za zmerne do visoke davke dobijo prebivalci Slovenije razmeroma veliko storitev, ki so razmeroma kakovostne: poleg prej navedenih socialnih transferjev moramo ugotoviti, da so ceste v primerjavi s številnimi (ne pa vsemi) tujimi državami še vedno razmeroma dobre, čiste, varne in dobro označene, šolstvo pa še vedno razmeroma kakovostno in brezplačno vse do podiplomskega študija.

Natančneje: obdavčitve so razmeroma visoke za tiste, ki davke sploh plačujejo.

In še: obdavčitve so razmeroma visoke, ker davkov številni ne plačujejo.

Davkov ne plačujejo – ali pa vsaj ne v tolikšni meri, kot zakonodaja to predvideva – mnogi podjetniki, ki imajo večino svojega imetja »napisanega na firmo« in prijavljajo minimalne osebne prihodke.

Davkov ne plačujejo tudi samostojni podjetniki, ki delajo na črno in nam ob zamenjavi bojlerja, popravilu avtomobila ali lakiranju parketa ne izstavijo računa (pogosto tudi zato, ker jih kar sami vprašamo, če »se da brez«).

Ker pa država za svoje delovanje, gradnjo in vzdrževanje cest, plačevanje učiteljev in gasilcev, izplačevanje sredstev za brezposelne, otroke, upokojence in invalide pač potrebuje denar, ki ne raste na drevesih, marveč se ga redistribuira skozi davke, država  pobere tisto, kar lahko. Posledično je v Sloveniji visoka stopnja davka na dodano vrednost. Ta nesorazmerno prizadene tiste z nizkimi prihodki, ki se mu ne morejo izogniti, plačajo pa ga običajno ob čisto vsakem nakupu. Manj pa prizadene premožnejše, ki vsaj del svojega bogastva včasih skrijejo in pogosto celo investirajo v nove vire osebnih prihodkov.

Podjetniki in ostali, ki se izogibajo plačilu davkov, torej niso frajerji, pač pa ljudje, ki za skupno dobro ne prispevajo toliko, kolikor bi lahko. Premožni, ki izkoriščajo najvišjo subvencijo za vrtec, ker je njihovo celotno imetje formalno v lasti njihovega podjetja, sami pa formalno prejemajo minimalno plačo, jemljejo mnogim, ki svojih otrok morda sploh nimajo, pa kljub temu plačujejo davke, iz katerih se tisti vrtec subvencionira.

Solidarnost je ena od vrednot, v katere verjamem, in mi ni težko plačevati davkov, če bo ta denar koristil vsem, predvsem pa tistim, ki ga imajo manj. Vesel sem, da je šlo 690,88 evrov poračunanega povračila iz dohodnine leta 2013 za nakup šolske klopi, plačo gasilca ali porodniški dopust, da je lahko neka mama v Sloveniji ostala eno leto doma s svojim otrokom, tako kot je lahko z menoj ostala moja, medtem ko so matere v ZDA po zakonu upravičene zgolj do 12 tednov neplačanega dopusta. Moti pa me, če je ta denar šel za obnovo ceste, po kateri se vozi podjetnik, ki ne izdaja računov za opravljene storitve. Kdor plačuje davke, jih torej plačuje tudi za tiste, ki tega ne počnejo.

Jasno je, da številni podjetniki ustvarjajo bogastvo, delovna mesta in nenazadnje davčne prihodke, ki vzdržujejo javni sektor. Vendar pa tega ne počnejo zaradi altruizma – zaradi dobrega srca – pač pa zato, ker se jim to splača in ker s tem sami postanejo premožnejši ali celo bogati. Privoščimo jim, vendar se ob tem tudi zavedajmo, da uporabljajo tudi javno infrastrukturo, vplivajo na okolje in praviloma izkoriščajo izobrazbo, ki so jo pridobili brezplačno.

Po drugi strani se davkom ne morejo izogniti javni uslužbenci, ki jim davke seveda odteguje delodajalec. Med javne uslužbence ne sodijo samo občinski delavci, ki jih številni doživljajo zgolj kot neprijazne birokrate, ampak tudi učitelji, policisti, gasilci, nekateri zdravstveni delavci, delavci v javnih zavodih (vključno z vodovodnimi in komunalnimi delavci) in številni drugi, ki s svojim delom po definiciji uresničujejo javni interes. Številni med njimi delajo veliko in dobro, obenem pa se ne morejo izogniti plačilu (visokih) davkov, pač pa jih plačujejo tudi za vse tiste, ki se jim izognejo.

Pred nekaj tedni sem se zapletel v klepet s starejšim gospodom iz Dalmacije – čez palec bi mu pripisal kakšno leto čez 60 – ki je pripomnil, kako je »Split v Jugoslaviji dobil ceste, šole in klinični center, od osamosvojitve do danes pa samo (športno dvorano) Spaladium.« Izjava je nekoliko pretirana, ni pa neumestna, predvsem pa podobno velja tudi za nekatera mesta  in kraje v Sloveniji, v katerih so se večinoma pojavile nove dvorane, nakupovalna središča in krožišča, bolj malo pa resnično pomembne in vplivne infrastrukture.

Številni, vključno z menoj, se davkom pogosto izogibajo(-mo) nevede. Sam sem v času srednje šole »posojal« svojo napotnico za dijaško delo tedanjemu (že redno zaposlenemu) prijatelju, ki se je tako izogibal sklepanju občutno višje obdavčene podjemne pogodbe. Kasneje sem v času študija »oddajal« svoje študentske bone drugemu, ravno tako že zaposlenemu prijatelju. (Ker po duši nisem kapitalist, sem bone odstopal po nabavni vrednosti, brez zaslužka.) Še kasneje se mi je zdelo pravzaprav smiselno, da se nekateri prihodki izplačujejo preko potnih nalogov za fantomske službene poti namesto preko pogodb ali nadur oziroma delovne nadobremenitve.

Nihče mi namreč ni nikoli razložil, čemu se plačujejo davki, njihovega izogibanja (posojanja napotnic, izplačevanja preko potnih nalogov) pa so me naučile avtoritete. Sam sem namen davkov in delovanje javnega sektorja bolje razumel šele ob spremljanju tujih medijev in intelektualcev – značilnosti »majhne države« pa izkusil v Združenih državah Amerike, kjer so javne storitve veliko bolj skromne. Iskanje najcenejše, ne pa nujno etične poti za prejetje prihodka je namreč folklorni fenomen, ki je v Sloveniji značilen celo za nekatere pomembne javne uslužbence in vrhunsko izobražene strokovnjake in raziskovalce. To kljub temu ni prav, Slovenci pa si daljnosežnih posledic občutnega zmanjšanja javnega sektorja ne predstavljajo.

Doslej morda niste vedeli, da je izogibanje davkom narobe, posledice takšnega ravnanja slabe in koga s takšnim ravnanjem pravzaprav oškodujemo.

Zdaj veste.

Posted in Comment, slovensko | Tagged , , , , | Leave a comment

Poletni feljton 1: Problem korupcije

To je prvi v seriji štirih prispevkov, namenjenih kratkemu pregledu nekaterih značilnosti izbranih družbenih problemov. Prispevki bodo na tej strani objavljeni enkrat tedensko, ob četrtkih. Prvi prispevek analizira problem korupcije.

Marsikdo v Sloveniji reče, da so vsi (politiki, pa tudi gospodarstveniki in javni uslužbenci) korumpirani.

To je seveda pretiravanje. Slovenija se po podatkih mednarodne nevladne organizacije Transparency International resda uvršča na razmeroma nizko 34. mesto (med 180 državami) po zaznavanju korupcije, vendar je jasno, da ne morejo biti vsi korumpirani. Kljub temu pa nas ravno takšna miselnost odveže osebne odgovornosti, saj če so vsi korumpirani, se prepričamo, da sami pač ne moremo nič storiti proti temu.

V Sloveniji je vsaj en, ki ni korumpiran; to sam jaz. Resda ne delam več v slovenskem javnem sektorju – in pravzaprav niti v Sloveniji – pa vendarle.

Če ste podobno pošteni tudi vi, ki to berete, sva že dva. Vidite, saj gre.

Zdaj ko smo ugotovili, da vendarle niso vsi podkupljivi ali podkupovalci, preglejmo nekatere pomembne značilnosti tega fenomena. Borec za človekove pravice in državnik Nelson Mandela je pravil, da je izobrazba najmočnejše orožje za spremembo sveta.

Najprej, korupcija je serijski fenomen. To pomeni, da kdor je podkupljiv (ali podkupovalen), tega ne stori samo enkrat, temveč vsakič, ko pričakuje, da pri tem ne bo ujet. Prvi primer sprejetja ali plačila podkupnine je pravzaprav najtežji, saj gre postopkovni “izlet v neznano” in predvsem v nedovoljeno. Pomislite na žeparje: nihče ne ukrade samo ene denarnice, pač pa je prvo najtežje ukrasti. Prestop iz poštenih med nepoštene je torej izjemno pomemben korak.

Nadalje, korupcija je difuzijska, prodre v sistem in se znotraj njega razprši. To pomeni, da v koruptivnih okoljih so pošteni ljudje sčasoma bodisi izrinjeni bodisi okuženi. V prvem primeru bodo pošteni ljudje, ki si to lahko privoščijo, sami odšli ali pa bodo ustvarjene razmere, da odidejo. V drugem primeru se posamezniki, ki so sicer bili v osnovi pošteni, prilagodijo normam korumpiranega sistema in tudi sami postanejo podkupljivi.

Nazadnje, ceno korupcije plačamo vsi, predvsem pa pošteni. Podkupnino namreč podkupovalec ne plača iz lastnega žepa, temveč strošek vključi v končni znesek projekta. Če staneta gradnja ceste ali nabava medicinske opreme “x” in je potrebno plačati recimo triodstotno podkupnino, bo strošek za končnega plačnika – v primeru javnega sektorja je to davkoplačevalec – 1,03-krat “x.” Podkupnina je torej skriti davek, ki bodisi poviša ceno celotnega projekta bodisi poslabša kakovost izvedbe (končna cena ostane “x” na račun slabše kakovosti nabavljenega materiala ali izvedbe), pogosto pa oboje. Ponudnik, ki si posel prisluži s podkupovanjem, povrhu izgubi interes delati kakovostno, saj ima posel zagotovljen po drugi poti.

(Več o fenomenu korupcije lahko zainteresirani bralci preberejo v knjigi »Il sistema della corruzione« (Sistem korupcije), ki jo je napisal vrhunski italijanski pravnik Piercamillo Davigo. Od tod izhajajo tudi značilnosti korupcije, opisani v prejšnjih odstavkih.)

Kaj lahko sami storimo v boju proti korupciji? Pravzaprav veliko.

Slovenija je zaradi svoje majhnosti lahko dovzetna za podkupovanje (korupcija je difuzijska), obenem pa jo je ravno zaradi te majhnosti razmeroma lahko reformirati.
Najpomembneje, kar lahko storimo na osebnem nivoju, je, da se sami nehamo koruptivno obnašati. Korupcija je (po definiciji slovenske izpostave organizacije Transparency International) »zloraba položaja za pridobitev zasebne koristi.« To, da nam prijatelj sorodnik »nekaj zrihta« – recimo, da nam pomaga do dela ali hitrejše obravnave pri specialistu v bolnišnici – je korupcija. Marsikomu se usluga v teh primerih zdi upravičena, ker gre za nekaj »res pomembnega,« ob tem pa ne pomisli, da poleg našega pogosto »rihta« hitrejšo obravnavo še kakšnih deset drugih sorodnikov, tako da se pred nujnim pacientom naenkrat utegne znajti deset manj nujnih, a bolje povezanih bolnikov.

Takšno ravnanje podaljšuje čakalne vrste ali pa do dela pomaga najbolj povezanim in ne najbolj sposobnim. Ker ga izvajamo mi, se nam sicer ne zdi tako hud – vendar pa tudi takšna ravnanja ohranjajo in utrjujejo klientelistične prakse in mreže. Pred kakšnimi desetimi ali celo več leti sem nekako v prvi polovici januarja – mislim, da je bilo okrog 12. ali 15. v mesecu – odšel na nek pregled k svoji tedanji osebni zdravnici. Ta je ob namiznem umetnem božičnem drevescu odložila najmanj dve steklenici žgane pijače in še precej več bombonjer in zavitkov kave, ki so jih očitno v predhodnih tednih prinesli drugi pacienti. Verjetno so bili ti radodarneži kasneje deležni boljše in/ali hitrejše obravnave, tudi ko sem poskušal k isti zdravnici neuspešno na pregled po (k sreči lažji) prometni nesreči. Tudi to so posledice vsakdanje korupcije; dejstvo, da je zdravnica ta darila brez sramu tudi razstavljala (morda naj bi služili za »seme« oziroma namig drugim bolnikom?), kaže na to, da takšna ravnanja v Sloveniji vsaj pred desetimi leti sploh niso bila razumljena kot problem, temveč kot – norma.

Kar lahko storimo na sistemskem nivoju, pa je, da se udeležujemo volitev – ne samo predsedniških in državnozborskih, pač pa tudi in predvsem lokalnih, kjer se izbirajo župani, občinski svetniki in člani krajevne skupnosti, ki so na pogled »nepomembni,« dejansko pa odločajo o stvareh, ki na nas res vplivajo, kot so ravnatelji šol, direktorji javnih zavodov, spremembe prostorskih načrtov in asfaltiranje pločnikov. Idealni kandidati so žal izjemno redki, zato moramo pač izbrati najboljšega – ali pa včasih (ali celo pogosto) najmanj slabega. Kot dokazano zgoraj, niso vsi korumpirani, zato če hočemo, da se kaj spremeni, glasujmo za tistega ali tisto, ki po našem mnenju ali vedenju to ni. Če pa nas prav noben kandidat ne prepriča, pa oddajmo prazno ali neveljavno glasovnico. S tem izrazim, da me prav nobena kandidatka ali stranka ne prepriča in si želim boljšega izbora.

Jasno je, da je treba začeti preganjati največje podkupovalce: en sam prirejen izid razpisa za gradnjo ceste ali športne dvorane naredi veliko več škode kot deset let darilne kave lokalni zdravnici. Sploh ker ima takšna korupcija daljnosežne posledice: koruptivno dodeljena gradnja, recimo, bo praviloma slabše kakovosti, kar pomeni, da bo potrebovala več vzdrževalnih del, ki so dodatno plačana. Vendar se težko pritožujemo nad sistemsko korupcijo, če se tudi sami tako vedemo.

Državo poleg ozemlja tvorijo prebivalstvo in javne oblasti, ki jih prebivalstvo v demokratičnih republikah izvoli. Država smo torej ljudje in odgovornost ljudi je, da vzpostavijo in ohranjajo skupno etiko in moralo. Ni res, da so vsi podkupljivi ali podkupljeni; na nas je, da se tako ne obnašamo, glasujemo za tiste, ki to niso, in podkupovanje obsodimo, najbolje javno. Če tega ne naredimo, smo soodgovorni za takšno stanje.

Najlažje je reči, da so vsi korumpirani, saj nas to odveže osebne odgovornosti storiti kaj, da se stanje izboljša, popravi. Vendar kot je politični filozof John Stuart Mill opozarjal sredi 19. stoletja, če dobri ljudje ne storijo ničesar, slabi ljudje prevladajo. Za začetek bi morali spremeniti miselnost, po katerem se ne da spremeniti ničesar, in bi vsak moral poskusiti delati čim boljše – in predvsem pošteno. V nasprotnem primeru se vsakič, ko se pritožujemo nad »državo,« v resnici pritožujemo nad seboj.

Posted in Comment, slovensko | Tagged , , , , , | Leave a comment

Raziskava o narodni identiti in športu v medijih po svetu

Konec novembra pripravljam novo raziskavo na temo nacionalne identitete, množičnih medijev in športa. V ta namen bom priredil fokusno skupino – majhno skupinsko diskusijo – ki bo potekala v petek, 24. novembra, od 16.30 do približno 18.00 v Ljubljani.

Nekoliko več informacij o raziskavi je podanih v nadaljevanju; kdor želi branje preskočiti, a kljub temu sodelovati v raziskavi – to je brezplačno, ne predstavlja posebnih tveganj, a tudi ne neposrednih koristi – lahko izpolni obrazec, dostopen na https://www.1ka.si/a/141895. Po 16. novembru bom vsem, ki bodo obrazec izpolnili, sporočil, ali bodo vključeni v diskusijo in kje bo ta potekala.

Tudi če ne utegnete sodelovati, bom vesel, če boste razširili informacijo o tej raziskavi in morda pritegnili k sodelovanju koga drugega.

Zdaj pa še celotno povabilo:

Skupina raziskovalcev pod vodstvom Simona Lična z univerze Washington State (ZDA) vas vabi k sodelovanju v fokusni skupini (skupinski diskusiji) v petek, 24. novembra, ob 16.30 na temo narodne identitete in športa. Fokusna skupina bo potekala v Ljubljani in bo trajala približno uro in pol.

Tema pogovora bo vaše razumevanje narodne identitete in pojmov, kot so domoljubje in nacionalizem, posebej v povezavi s športom in množičnimi mediji. Vaša stališča bodo prispevala k razumevanju vpliva športa, predvsem v množičnih medijih, na narodno identiteto v različnih državah. Poleg tega nas zanima, ali preseljevanja vplivajo na vaša stališča o tej temi. Ugotovitve bodo služile pripravi novega vprašalnika in bodo predstavljene v revijah in na konferencah, namenjenih raziskovalnim in strokovnim javnostim.

Če želite 24. novembra sodelovati v fokusni skupini, vas prosimo, da izpolnite kratek vprašalnik, dostopen na tem naslovu: https://www.1ka.si/a/141895. Vprašalnik bo aktiven do četrtka, 16. novembra. Nato bomo izbrali sodelujoče in poskusili zagotoviti čimbolj raznolik nabor pogledov na to temo. O povabilu k sodelovanju vas bomo v vsakem primeru obvestili.

Sodelovanje v raziskavi je prostovoljno. Če se odločite pristopiti v raziskavi, lahko sodelovanje v vsakem trenutku prekinete brez posledic. Sodelujoči ne bodo prejeli nobenega plačila. Podatki, zbrani v tej raziskavi, in vaša identiteta bodo zaščiteni. Vaše izjave ne bodo poimensko pripisane vam.

Za morebitna vprašanja se obrnite na vodjo raziskave dr. Simona Lična na elektronski naslov simon.licen@wsu.edu.

Hvala za pozornost; upamo, da bomo lahko spoznali vaša stališča na to temo.

Posted in Personal, slovensko | Tagged , , , , , , | Leave a comment

EuroBasket articles published in academic journals

For the curious and interested, an article I wrote on the influence of major sports events on patriotic and nationalistic attitudes has been published online by the International Review for the Sociology of Sport.

The article is entitled, “Influence of hosting a major sports event on patriotic attitudes: The EuroBasket 2013 competition in Slovenia,” and can be accessed by clicking on the link. Readers interested in viewing the full article will need to access is through a library that is subscribed to the journal (or purchase access).

The study involved three survey waves to understand whether staging a major sports event such as the European basketball championship for men, which Slovenia hosted in 2013, increases patriotic or nationalistic attitudes among the general population. Results indicate it does not – although respondents who watched at least some of the event live or on television exhibited higher patriotic, nationalist, and smug sentiments after the tournament than the general population. This is probably a consequence of sports fans being more interested in international competition to begin with rather than a nationalizing impact of live viewing or television broadcasts; correlation is not the same as causation.

The findings of this study disprove popular claims (often made even by governments, including Slovenia’s at the time) that hosting an international sports event increases patriotic feelings among the general population. Effects, if any, are more nuanced and impact a population that is prone and primed to exhibit greater national identity to begin with.

Sports professionals and media reporters, in addition to scholars, should examine this study and its results. Most notably, they should keep in mind the need to provide guarantees that international events will contribute to the economic and/or societal development of the countries hosting them as nationalizing effects (and national unity that might follow it) are negligible.

This is the third published study focusing this basketball tournament. An earlier article just printed in Communication and Sport examined international newspaper coverage of the event. Despite the organizers’ assertion otherwise, it showed that media attention in the event was limited: selected generalist newspapers in twelve foreign countries on five continents dedicated very little attention to the tournament. Only Croatian readers enjoyed substantial coverage before the tournament, whereas most other newspapers dedicated little if any attention to topics beyond their teams’ performances. As my four co-authors and I wrote in the abstract to “International Newspaper Coverage of the 2013 EuroBasket for Men,” “hosting such events are not by default the promotional and economic boon organizers argue and the public believes.”

Finally, an article published in the International Journal of Sport Management and co-authored by Amy Cole examined public perceptions of social impacts of the competition. We found that the tournament increased the perceived value of such events among survey participants. Perceived benefits included world-wide recognition, promotion of active lifestyles, and economic improvements – some of which were disputed in this and later articles on the topic. Perceived negative aspects referred to the cost and inaccessibility of tickets, and to modest international tourist appeal.

Amy worked with me as research assistant at Washington State University. After successfully defending her doctoral dissertation, she is now employed with Resource Development Associates in Oakland.

A fourth article examining some economic aspects of the event is still under review, and a proposal for a comprehensive presentation of key findings related to this event has been submitted to the 2017 Play the Game conference. Hopefully, the late November gathering of academics, professionals, and policy-makers in Eindhoven (The Netherlands) will make a nice setting for the talk.

Posted in News, Personal | Tagged , , , , , , | Leave a comment

[SI] Stava legend ali legendarni plagiat?

Televizijski oglas Pivovarne Laško močno spominja na ameriško reklamo za McDonald’s

To poletje se Pivovarna Laško oglašuje s kampanjo, imenovano Stava. Zvezdi oglaševalske akcije sta nogometaša Sebastjan Cimirotić in Marcos Tavares, ki se merita v tem, kdo je »večja legenda.« Kampanja zajema vsaj televizijske oglase in obcestne oglasne panoje, vključuje pa tudi spletno komponento: na spletni strani stava.si lahko obiskovalci napovejo zmagovalca (in so za pravilno napoved nagrajeni z zabojem piva), oglasi pa tudi spodbujajo k uporabi ključnika (»hashtaga«) #nalegende.

Kampanjo je razvila družba Luna TWBA. Njeno bistvo oziroma merilo, kdo od omenjenih nastopajočih nogometašev je »večja legenda,« je, kdo doseže težji oziroma bolj domiseln zadetek na nogometnem igrišču. Nagrada je steklenica piva. V prvem oglasu nogometaša stavo skleneta:

V drugem pa se začneta meriti:

Oglas močno spominja na ameriško reklamo za verigo restavracij McDonald’s, ki so jo v Združenih državah Amerike prvič predvajali leta 1993. V njej sta se košarkarja Larry Bird in Michael Jordan potegovala, kdo bo dosegel težji oziroma bolj izviren koš. Nagrada je kosilo iz McDonaldove restavracije oziroma znameniti sendvič Big Mac, ki ga je pred tem prinesel »Mike:«

Oglas, imenovan »Showdown« (»Obračun«), je bil v Združenih državah Amerike prvič predvajan v okviru finala prvenstva v ameriškem nogometu (t.im. »Super Bowl«) leta 1993. Košarkarja sta poletje pred tem osvojila zlato olimpijsko medaljo kot člana t.im. košarkarskega »Dream Teama,« Super Bowl pa je zaradi njegove izredne gledanosti nekakšen ameriški televizijski praznik, ko številni oglaševalci premierno predvajajo nove oglase. Za občutek: cena predvajanja 30-sekundnega oglasa med tekmo leta 2017 je znašala pet milijonov dolarjev.

McDonaldov oglas, ki ga je sicer posnela agencija Leo Burnett, je bil izredno priljubljen in tudi uspešen: ameriški časopis USA Today ga je označil za najboljši oglas, predvajan med tisto tekmo. (V naslednjih mesecih so na televiziji predvajali več različic tega oglasa.) Naslednje leto je bilo posneto nadaljevanje, ko se je košarkarjema pridružil Charles Barkley, leta 2010 pa sta se za Big Mac kosilo potegovala košarkarja LeBron James in Dwight Howard.

Laškina »Stava« je konceptualno močno podobna McDonaldovemu »Obračunu:« dve »legendi,« sicer različnih športov, se merita v (očitno pretiranih) športnih spretnostih (v obeh oglasih celo mečejo oziroma brcajo tudi s tribun), nagrada pa je materialno skromne, pomensko oziroma statusno pa visoke vrednosti (kosilo, pivo). Oglasa sta podobna celo v tem, da obračuna nista zaključena oziroma bolj ali manj posredno nakazujeta, da se bosta nadaljevala – domnevno v prihodnjih oglasih.

Zasnova, temeljna zamisel oglasov je sicer zanimiva, vendar je pri slehernem ustvarjalnem dosežku pomembna – morda celo najpomembnejša – izvirnost; kopije so neizbežno slabše od izvirnikov. V tem primeru se velja tudi vprašati, ali je podobnost med oglasoma iz leta 1993 (oziroma še 1994 in 2010) in 2017 naključna ali gre za kopijo ali celo plagiat?

Posted in Comment, News, slovensko | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

Exposure to Mega-Events Not Automatic Patriotic Boost

In early November, I had the opportunity to discuss the influence of media exposure to sports events on national audiences at the conference of the North American Society for the Sociology of Sport in Tampa, Florida.

This presentation reported the correlation of patriotic attitudes among Slovenians with their media consumption of the European basketball championship hosted by Slovenia in 2013 and the Olympic Games in Rio in 2016.

It turns out higher television consumption is correlated with patriotic attitudes, but not in the way most people imagine: Overall levels were statistically similar before and after the event, but those who watched more sports on television scored higher on scales measuring patriotism (a feeling of attachment to one’s country), nationalism (a sense of superiority over other countries), and smugness (a brazen sense of primacy). Watching sports does not make one a patriot; rather, more identified spectators tend to tune in more to begin with.

Interestingly, internationalism (a sense of world sharing or global welfare) was not influenced by the amount of sport-watching.

Differences were even more pronounced in 2013, when the event was smaller (a European basketball championship rather than the Summer Olympics) but it was much closer (Slovenia versus Brazil) than the one in 2016.

Television remains a unique medium as patriotic traits did not differ with regard to newspaper readership or online media consumption.

The presentation was part of a panel on Sport, Media, and Mega-Events. Other speakers included notable scholars Professors Lawrence Wenner and John Vincent.

More scholarship on mediated sports, national identification, and sports events in post-socialist contexts will be presented in academic conferences and journals soon.

Posted in News, Personal | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

Olympic Broadcasting Talk at University of Memphis

After talking to students and the general audience at Lewis-Clark State College (LCSC) in Lewiston, Id., a second opportunity to discuss Olympic media emerged in early November. This time, students at the University of Memphis were the audience for a guest lecture on Olympic broadcasting.

The lecture focused on how video images from the Olympic Games are produced and how international broadcasters—or RHB, short for Rights Holders Broadcasters—use them.

The lecture was part of an Honors course discussing specifically the Rio Olympic Games and mass media. The meeting took place via videoconference.

The instructor teaching the course, Dr. Roxane Coche, was satisfied with the outcome. Indeed, despite the indirect nature of the meeting, we were able to establish surprisingly good interaction and discussion.

Dr. Coche is herself a former journalist. This summer, she led a group of students from universities in Memphis and North Carolina (Chapel Hill) to volunteer as sports writers and reporters at the Olympic Games in Rio de Janeiro.

The Olympic Games are shown in over 200 countries and territories world-wide, making them the biggest TV show on Earth.  The video signal is produced by Olympic Broadcasting Services, the broadcasting branch of the International Olympic Committee.

In Rio, over one thousand cameras captured 3,120 hours of live sport competitions.

Posted in Personal | Tagged , , , , | Leave a comment

Olympic Lecture at Lewis-Clark State College

Following this summer’s trip to the Olympic Games in Rio de Janeiro, I was offered the opportunity to discuss my observations at the Dr. Bob Frederick Sport Leadership Lecture Series organized by Lewis-Clark State College in Lewiston, Idaho.

The talk entitled Lessons from the Rio 2016 Olympics touched on the issues of spectator attendance at the Rio Olympics, facilities used, execution of the games, and the people involved.

The talk was part of a lecture series honoring Dr. Bob Frederick, a long-time sport leadership professional best known for his work at the University of Kansas. There, he competed as a student-athlete and later coached, served as an athletic director, and taught classes in sport management.

This year’s series included over two dozen talks from sport professionals including Swen Nater, a two-time UCLA basketball champion under the guidance of John Wooden and twelve-year NBA/ABA and All-Star player.

Posted in Personal | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment