[SI] Stava legend ali legendarni plagiat?

Televizijski oglas Pivovarne Laško močno spominja na ameriško reklamo za McDonald’s

To poletje se Pivovarna Laško oglašuje s kampanjo, imenovano Stava. Zvezdi oglaševalske akcije sta nogometaša Sebastjan Cimirotić in Marcos Tavares, ki se merita v tem, kdo je »večja legenda.« Kampanja zajema vsaj televizijske oglase in obcestne oglasne panoje, vključuje pa tudi spletno komponento: na spletni strani stava.si lahko obiskovalci napovejo zmagovalca (in so za pravilno napoved nagrajeni z zabojem piva), oglasi pa tudi spodbujajo k uporabi ključnika (»hashtaga«) #nalegende.

Kampanjo je razvila družba Luna TWBA. Njeno bistvo oziroma merilo, kdo od omenjenih nastopajočih nogometašev je »večja legenda,« je, kdo doseže težji oziroma bolj domiseln zadetek na nogometnem igrišču. Nagrada je steklenica piva. V prvem oglasu nogometaša stavo skleneta:

V drugem pa se začneta meriti:

Oglas močno spominja na ameriško reklamo za verigo restavracij McDonald’s, ki so jo v Združenih državah Amerike prvič predvajali leta 1993. V njej sta se košarkarja Larry Bird in Michael Jordan potegovala, kdo bo dosegel težji oziroma bolj izviren koš. Nagrada je kosilo iz McDonaldove restavracije oziroma znameniti sendvič Big Mac, ki ga je pred tem prinesel »Mike:«

Oglas, imenovan »Showdown« (»Obračun«), je bil v Združenih državah Amerike prvič predvajan v okviru finala prvenstva v ameriškem nogometu (t.im. »Super Bowl«) leta 1993. Košarkarja sta poletje pred tem osvojila zlato olimpijsko medaljo kot člana t.im. košarkarskega »Dream Teama,« Super Bowl pa je zaradi njegove izredne gledanosti nekakšen ameriški televizijski praznik, ko številni oglaševalci premierno predvajajo nove oglase. Za občutek: cena predvajanja 30-sekundnega oglasa med tekmo leta 2017 je znašala pet milijonov dolarjev.

McDonaldov oglas, ki ga je sicer posnela agencija Leo Burnett, je bil izredno priljubljen in tudi uspešen: ameriški časopis USA Today ga je označil za najboljši oglas, predvajan med tisto tekmo. (V naslednjih mesecih so na televiziji predvajali več različic tega oglasa.) Naslednje leto je bilo posneto nadaljevanje, ko se je košarkarjema pridružil Charles Barkley, leta 2010 pa sta se za Big Mac kosilo potegovala košarkarja LeBron James in Dwight Howard.

Laškina »Stava« je konceptualno močno podobna McDonaldovemu »Obračunu:« dve »legendi,« sicer različnih športov, se merita v (očitno pretiranih) športnih spretnostih (v obeh oglasih celo mečejo oziroma brcajo tudi s tribun), nagrada pa je materialno skromne, pomensko oziroma statusno pa visoke vrednosti (kosilo, pivo). Oglasa sta podobna celo v tem, da obračuna nista zaključena oziroma bolj ali manj posredno nakazujeta, da se bosta nadaljevala – domnevno v prihodnjih oglasih.

Zasnova, temeljna zamisel oglasov je sicer zanimiva, vendar je pri slehernem ustvarjalnem dosežku pomembna – morda celo najpomembnejša – izvirnost; kopije so neizbežno slabše od izvirnikov. V tem primeru se velja tudi vprašati, ali je podobnost med oglasoma iz leta 1993 (oziroma še 1994 in 2010) in 2017 naključna ali gre za kopijo ali celo plagiat?

About Simon Ličen

Simon Ličen is a researcher, lecturer and author in sport, media and communication.
This entry was posted in Comment, News, slovensko and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.